top of page

HEM

Fisksätra museum presenterar stolt utställningen HEM.
7 april – 31 maj 2018


Ann-Marie Ava Valsten, fotograf och fotokonstnär, bodde i Fisksätra från 1976 till 1989. Hennes samlade dokumentation av livet i Fisksätra under samhällets första decennier är omfattande. Nu fyller vi museet med hennes dokumentära bilder.

 

Utställningen HEM. är en del av museets fleråriga projekt Kakofoni – om makt och maktlöshet.
Kakofoni finansieras av Statens kulturråd/Kreativa platser.

SAMTAL MED AVA


– Du har arbetat med dokumentär fotografi i Fisksätra under många år?

– Jag tänker inte att jag har arbetat med dokumentärfotografi. Jag har arbetat med kameran. Som barn fotograferade jag min mor. Som arbetare på Atlas Copco fotograferade jag männen på verkstan. Jag lärde mig också vilka motstånd man kan möta, förmannen på verkstan tog sönder en av mina filmer med en yxa. Det går också att förstå oviljan att bli reducerad till en bild.

Min avsikt var att vända kameran mot det jag var mest rädd för, människor. Och bilderna från Fisksätra förstår jag nu långt efteråt som en del av den bildkarta jag gjort genom åren. Modern i Guldhavet, mannen i Tornet och framför allt barnen i HEM. När jag gick på fotoskolan ville jag utmana de konventioner som lärdes ut och premierades. Man skulle inte fotografera i solljus – många bilder från Fisksätra är i solljus. Man skulle fotografera arbetare i strejk – bilderna från Fisksätra visar istället barn som ser prövande mot betraktaren.

– Och nu visar du bilderna i Fisksätra, hur blir det?

– En förhoppning är att de som ser utställningen samtalar om olika sätt att läsa en bild, vad som finns bakom en bild. Vilken berättelse läser jag in som betraktare av en man som står på en balkong och spelar trumpet och vad läser du in? Vilken berättelse läser jag in i pojken som sitter under ett bord med en tändare? Vad läser du in?

1804ava.jpg
bottom of page