top of page

KONSTNÄRLIGT RESIDENS

Nijat Hushur

Nijat Hushur är uigur, född i Uiguriska autonoma regionen Xinjiang (Östturkestan), i nordvästra Kina. Han har studerat konst i Urumqi och Beijing, samt tog en masterexamen i konst på Universität der Künste i Berlin, 2010, där han också var gästforskare 2005-2006.
I sitt konstnärskap utgår han från både traditionell och socialrealistisk kinesisk konsttradition, samt från uigurisk och västerländsk konst. Hans konstnärliga arbete rör sig i ett gränsområde mellan referens och abstraktion. Å ena sidan strävar hans måleri mot friheten i rent abstrakta färgkompositioner och å andra sidan organiseras det i strukturer som har spår av landskapet i hans hemland. 

 

Nijat Hushur om sin konst:
”För mig är konst meditation. När jag är i naturen, ser jag den, observerar den, och allt jag förstår är att jag verkligen älskar dessa strukturer, linjerna, färgerna som förändras varje dag och varje år. Sedan kommer jag tillbaka till min ateljé. Jag mediterar och det jag har sett återuppstår i mina bilder. De är kopior av naturen. Inte exakta kopior av vad jag såg, men snarare resultatet av ett omedvetet samspel mellan intryck, erfarenheter, fruktan och hopp. Jag ser, observerar och ger det åter liv genom meditation. Det är därför du ibland ser två, tre, fyra eller fem bilder som är mycket lika. En bild räcker inte. Ett ark papper räcker inte, jag måste ta ett andra och ett tredje”

Nijat Hushur har tidigare haft utställningar i Urumqi, Xinjiang, Östturkestan och Shanghai, USA, Tyskland, Norge och Sverige.

 

länk till hans hemsida

https://nijat-art.jimdosite.com/

IMG_1343_edited_edited.jpg
FullSizeRender.JPG
IMG_1351.JPG
IMG_1344.JPG
bottom of page